Trimsalon Selina

werkwijze

Vooraf als de hond gebracht wordt:

  • Laat de hond goed uit, zodat hij/zij niet met een volle blaas de behandeling moet doorstaan. 
  • Zorg dat de vacht droog is, want een natte vacht kan niet getrimd worden. 
  • Indien uw hond een medische afwijking heeft of andere bijzonderheden, dan wordt ik graag vooraf op de hoogte gesteld.
  • Eigenaren kunnen er niet bij blijven tijdens de behandeling
  • Wees op tijd, ik werk uitsluitend op afspraak en neem dan ook alle tijd voor uw hond.
  • Breng de hond altijd aangelijnd!!!

Volledige verzorging:

Voor bijna elke hond is een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden.

Om het even of u nu een rashond of een kruising heeft. Dat geldt trouwens ook voor kortharige honden, want die kunnen ook enorm verharen! Welke trimbehandeling ik geef hangt natuurlijk af van de vacht van uw hond, maar onder trimmen versta ik: scheren-knippen-uitdunnen-plukken-strippen-ontwollen-wassen-kammen en/of borstelen. Verder maak ik de oren schoon en knip ik de nagels. De trimbeurt wordt afgesloten met een algehele inspectie van de huid, vacht en conditie.

 

Gediplomeerde trimsters zijn daarom veel meer dan 'kappers'. Door het volgen van een gedegen opleiding voor de complete verzorging van uw hond ben ik in staat om de vacht te beoordelen en de vereiste trimtechnieken toe te passen. Bovendien zullen goede trimsters niet aarzelen om, indien nodig, u met uw hond door te verwijzen naar de dierenarts.

 

Trimmen in de winter:

Wist u dat u uw hond ook gewoon in de winter kan laten trimmen? de vacht kan dan misschien wat langer blijven, maar bedenk wel dat honden eerder last hebben van vocht dan kou. En lang haar blijft nu eenmaal langer nat. Voor meer informatie daarover en/of advies kunt u ook bij mij terecht.

 

Trimtechnieken:

Heeft u een Schnauzer of een terrier, dan wordt die net als alle overige ruwharige honden geplukt. Bij het plukken wordt de bovenste dode haar haarlaag met de hand of trimmes verwijderd, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Laat u dit na, dan loopt u het risico dat uw hond last krijgt van jeuk, zich gaat stukbijten en bij de dierenarts terecht komt. Spaniels, setters, retrievers en honden met soortgelijke vachten worden waar mogelijk uitgeplukt en  eventueel verder met een speciaal getande schaar uitgedund en gemodelleerd. Poedels en honden met hetzelfde vachttype worden geschoren en/of geknipt in elk gewenst model. Newfoundlanders, berner sennenhonden, chow chows, keesachtigen, poolhonden en honden met vergelijkbare vachtsoorten kan ik in de ruiperiode ontwollen, waarbij ik met verschillende materialen zoveel mogelijk dood onderhaar verwijderen. Ook kortharige honden die verharen knappen er enorm van op als ze bij de trimster zijn geweest. Met behulp van speciaal gereedschap en een wasbeurt verwijder ik zoveel mogelijk los haar. Heeft u een langharige hond, dan kunt u ook bij mij terecht voor periodieke was-en borstelbeurten.

 

Hoevaak moet uw hond naar de trimsalon?

Hoevaak een hond moet worden getrimd is heel verschillend en afhankelijk van de vacht.

maar om u even een idee te geven:

Poedelvachten: zoals maltezer, shitzu...                             4-8 maal per jaar.

Ruwharige vachten: zoals schnauzer, ruwharige tekkel...  2-4 maal per jaar.

Spanielvachten: zoals spaniels, setters en retrievers...       4-6 maal per jaar.

 

 

Voor de oudjes:

Een trimbeurt kan erg vermoeiend zijn, vooral voor de wat oudere honden, ik vraag u dan ook na de behandeling niet te veel inspanning van uw hond te vragen.

 

 

 

Iedere hond krijgt na de behandeling wat lekkers, mocht uw hond dus een voedselallergie hebben of andere medische afwijking, geef dat a.u.b dan van te voren even aan om zo ongemakken te voorkomen.

 

De trimsalon is voorzien van airco, dus zomers heerlijk koel en in de koude wintermaanden lekker een warme kachel.

 

 

Konijnen en cavia's

Konijnen en cavia

Soms is het nodig dat cavia’s en konijnen getrimd moeten worden. Denk maar aan langharige cavia’s en Angora konijnen. Angora konijnen zijn konijnen die overal op hun lichaam lang haar hebben. Aan hun oren hebben ze flinke pluimen. Je kunt wel voorstellen dat al dat lange haar flink in de weg kan zitten!


Waarom trimmen?
Het haar kan enorm in de weg zitten. Zo kunnen langharige cavia’s en konijnen met hun lange haar zichzelf niet goed wassen en kunnen ze hun lindedarm keutels ook niet opeten. Dat komt omdat ze er gewoonweg niet goed bij kunnen. Daarnaast is het in de zomer ook behoorlijk warm voor langharige cavia’s en konijnen. En wanneer er dan ook nog eens sprake is van een slechte coprofagie (het opeten van de blindedarm keutels) kan het leiden tot een besmetting van maden, ook wel madeziekten genoemd.


Borstelen en kammen
Een cavia of konijn met een normale vachtstructuur hoeft niet zo vaak geborsteld te worden. Eigenlijk alleen wanneer het dier in de rui (verharing) is. Dat kun je doen met een universele borstel. Een cavia of konijn met een langere vacht moet vaker geborsteld worden om klitten te voorkomen. Klitten kunnen enorm trekken aan de huid waardoor er huidklachten kunnen ontstaan. Voor het goed onderhouden van uw langharige cavia of konijn hoeft u maar 1 á 2 keer per week een goede borstel beurt te geven. Dit kunt u doen een metalen kam. Wanneer je met de kam door het haar gaat en je komt een klit tegen kun je die eruit knippen. Het ontklitten van zo’n klit kan ook weer trekken aan de huid en is niet plezierig voor de cavia of het konijn. Voor het knippen kun je het beste een speciale schaar gebruiken met afgeronde punten. De afgeronde punten zorgen er voor dat per ongeluk knippen in de huid minimaal is. Zo eens in de 3 maanden moet je de langharige cavia of konijn weer helemaal bijknippen.

 

Cavia’s

De langharige- en halflangharige cavia’s worden gekamd bij mij in de trimsalon. Losse haren en klitten worden verwijderd. Bij langharige cavia’s wordt eventueel de vacht geknipt tot een lengte die van te voren is besproken met de eigenaar. Een bijkomend preventief voordeel van het inkorten van de vacht van konijnen en cavia’s is dat er geen urine en ontlasting in de lange haren terecht kan komen. Zeker in de zomer kan dit erg gevaarlijk zijn, dit trekt vliegen aan die hun eitjes in de vacht leggen. De larven die in de vacht uitkomen, kunnen zich door de huid heenvreten en de binnenkant van het dier aantasten. Daarom wordt in de trimsalon de achterkant van het konijn en de cavia een stuk korter geknipt. Oortjes en oogjes worden ook altijd gecontroleerd. Als het een vacht met problemen is, komt zo nodig de tondeuse er aan te pas, maar dit moet natuurlijk bij voorkeur voorkomen worden.


Konijnen
Een langharig konijn dient regelmatig te worden geborsteld om klitvorming te voorkomen. Bijvoorbeeld de pluizige vacht van een Angora of een Teddy Widder moet zeker twee keer per week goed uitgekamd worden. De klitten kunnen vast komen te zitten tot op de huid, waardoor de huid niet meer kan ademen. Wanneer er klitten ontstaan, wordt het nog moeilijker om het konijn te kammen. Het uitkammen van grote klitten kan zelfs beschadigingen aan de huid veroorzaken. Natuurlijk willen we dit voorkomen. Bij een bezoek aan de trimsalon wordt de vacht van het konijn uitgekamd en eventueel een stuk ingekort tot een lengte van ongeveer 21/22 cm, zodat de huid kan ademen en het onderhouden van de vacht door de eigenaar een stuk vergemakkelijkt wordt. Bij ernstig vervilte konijnen wordt de vacht heel voorzichtig geschoren, om de huid te ontzien van het uitkammen. Tevens is het soms nuttig om delen te scheren rond het achterste, met name bij dieren die veel last van diarree of incontinentie hebben. Niet zelden worden konijnen met maag- en/of darmproblemen namelijk geplaagd door maden.

Bij kortharige konijnen kunnen losse plukjes in de vacht vaak gemakkelijk weggeplukt worden. Vaak is dit maar een gedeelte, aangezien een konijn niet in één keer verhaart. Toch is het goed om de vacht tijdens een ruiperiode door middel van plukken een handje te helpen. Konijnen krijgen namelijk bij het schoonlikken van de vacht veel haren binnen. Zeker tijdens een ruiperiode komen teveel haren in het maag en darmstelsel van het konijn, welke verstoppingen kunnen veroorzaken. Om dit te voorkomen worden tijdens een trimbehandeling veel losse haren verwijderd.

Kortom, uw cavia en konijn zijn van harte welkom voor onderhoud of hulp bij de vachtverzorging.

Bij een behandeling van een cavia of konijn hoort altijd:
nagels knippen
kammen
klitten verwijderen
eventueel knippen of scheren
oortjes controleren
oogjes controleren

 

Tarieven: Cavia's vanaf 35,-  Konijnen vanaf 40,-